DE FRANSE
REVOLUTIE
Begeleid zelfstandig onderzoek
FRANSE REVOLUTIE
Alle informatie hieronder is aansluitend bij de korte cursustekst 'De Franse Revolutie'​
​
De filmpjes, het fotomateriaal en de tekst geven extra uitleg om zo makkelijker te verduidelijk hoe de Franse Revolutie tot stand gekomen is, wat de aanleidingen waren en waar het om draaide.
De Franse Revolutie
De Franse Revolutie in het kort uitgelegd
De oorzaken van de FRanse Revolutie
De STANDENMAATSCHAPPIJ (clerus, adel en volk) beantwoordde in 1789 niet meer aan de werkelijkheid. Zo voelden veel, door de internationale handel, de industrie en het bankwezen, rijk geworden burgers zich niet de mindere van de adel. Ze betaalden een aanzienlijk deel van de belastingen, maar ze werden steeds meer van de grote openbare functies uitgesloten. Hoge functies (minister, magistraat, officier…) werden voor de adel gereserveerd. De Franse burgerij was er dan ook op uit zich van de macht meester te maken. Het volk ergerde zich ook aan de belastingvrijheden van de adel en de geestelijkheid, waardoor de belastingdruk op de rest van de bevolking heel groot was.
De sociale ongelijkheid werd nog aangescherpt door de ECONOMISCHE CRISIS. Vanaf 1787 maakten misoogsten en strenge winters het leven op het platteland (4/5 van de bevolking leefde van de landbouw) nog moeilijker. De honger en de werkloosheid, de onvrede om de belastingen, de kerkelijke tienden en de heerlijke rechten, creëerden een explosieve toestand.
De Franse staat worstelde met een fameuze FINANCIËLE CRISIS. Om de oorlogen van de 18e eeuw te kunnen financieren, werden de belastingen verhoogd en nam de staatsschuld enorm toe.
Documentatie bij de oorzaken van de Franse Revolutie
De Fase van de Franse REvolutie
de bestorming van de bastille
14 Juli 1789
De bestorming van de Bastille uit Assassin's Creed 'Unity'
De nationale vergadering
De Nationale Vergadering bijeen in de voormalige Koninklijke Rijschool - veroordeling van koning Louis XVI
Les Feuillants
De Girondijnen
Jakobijnen en Cordeliers
koningsgezind
bezittende burgers
revolutionaire ambachtslui
Le MarseillAise -
volksLied van de revolutie
Franse en Engelse supporters samen op Wembley na de aanslagen in Parijs
De Radicale republiek
(1792-1794)
De 'leiders' van de Montagnards (Jakobijnen): Danton, Marat en Robespierre
DE SFEER VAN DE REPUBLIEK- uit 'Les Misérables'
De onthoofding van Louis XVI
De onthoofding uit Assassin's Creed 'Unity'
De opkomst en het verval van Robespierre
Britse spotprent over de terreur
“Revoluties zijn er om de rechten van de mens te bewerkstelligen. Daarom is het in het belang van deze rechten noodzakelijk alle maatregelen te nemen die vereist zijn voor het succes van dergelijke revoluties. (…) Ik zeg u dat er wetten nodig zijn, die speciaal zijn opgesteld voor de revolutie.”
-
Robespierre op de Nationale Conventie van 15 april 1793
Onthoofding van Louis XVI
De uitvinding van de revolutie: de guillotine
De Republikeinse kalender
De Franse republikeinse kalender, ook wel revolutionaire kalender genoemd, was een stelsel dat met terugwerkende kracht (van 5 oktober 1793) vanaf 22 september 1792 werd ingevoerd tijdens de Franse Revolutie. Deze datum is de eerste dag, de eerste Vendémiaire (wijnmaand), van de eerste maand van het jaar I van de Franse revolutionaire jaartelling, de stichtingsdatum van de Eerste Franse Republiek. Op 10 Nivôse van het jaar XIV (31 december 1805) werd het systeem afgeschaft.
​
De revolutie had van Frankrijk een seculiere staat gemaakt, waarin de overtuiging heerste dat religie en geloof geen invloed mochten uitoefenen op de maatschappij. In het kader van de scheiding van kerk en staat was ook de Gregoriaanse kalender, genoemd naar paus Gregorius XIII die hem in 1582 afkondigde, een ongewenst overblijfsel van het verleden aangezien deze gebaseerd was op de (vermeende) geboortedag van Christus.
DE BURGERLIJKE REPUBLIEK
(1794-1799)
De vijf directeurs in uniform vormden het zogenaamde 'Directoire'
Het nieuwe regime ontwierp een nieuwe grondwet met cijnskiesrecht en twee wetgevende lichamen. Alleen de rijkste bovenlaag van de burgerij was verkiesbaar. De uitvoerende macht was in handen van vijf ‘directeurs’, die de ministers aanstelden en de administratie, het leger, de politie en de diplomatie leidden. In 1799 nam generaal Napoleon Bonaparte door een staatsgreep de macht over.
De boerenkrijg
De Boerenkrijg, ook Beloken of Besloten tijd geheten, was een opstand in 1798, tijdens de Franse tijd, van de landelijke bevolking tegen het door de Fransen in de Zuidelijke Nederlanden gevestigde staatsgezag. De opstand vond zijn oorzaak in de misnoegdheid over de aantasting van aloude gewoontes, rechten en voorrechten, in het bijzonder over de antigodsdienstige politiek en de plundering van het land. De wet van 5 september 1798 op de algemene dienstplicht was de druppel die de emmer deed overlopen. De opstandelingen hadden als leuze Voor Outer en Heerd ("voor altaar en haard", dit betekent: "voor Kerk en gezin"). Ze werden door de Fransen brigands (struikrovers) genoemd.
​
De repressie door het Franse regime was bijzonder hard. Vergeleken met de vele honderdduizenden doden bij de opstand in de Vendée enkele jaren voordien was de Boerenkrijg slechts een schermutseling. Eind 1798 was het verzet al over zijn hoogtepunt heen, hoewel het op sommige plaatsen nog tot 1799 werd verdergezet. De opstand was in feite al na twee maanden met geweld de kop ingedrukt.